Víte, že zelený olivový háj je k vidění po celém středomořském světě? Jde o plodinu, na kterou se spoléhají všichni obyvatelé tohoto regionu už od antiky. Smaží, pečou, vaří a vychutnávají si též studenou kuchyni s elegancí sobě vlastní! Zvolněte to proklaté životní tempo a inspirujte se olivami také! Rostou totiž také v Chorvatsku a jejich pověst je předchází. Říjnová sklizeň je svátkem pro celou Istrii, vlastně takové vinobraní trochu jinak!
Steak a čokoládový dort aneb univerzalita
Určitě občas mlsně pomyslíte na to, že olivový olej Chiavalon může ladit se steakem. Ostatně, proč ne? Milovníci masa určitě zaplesají, je to lahůdka nad jiné. Ale to není zdaleka vše, protože tento olej je univerzálem, jenž si poradí i s těstovinami, rizotem, vanilkovou zmrzlinou a čokoládovým dortem. Stačí pouze sáhnout po správné lahvičce! K dispozici jich je hned šest, na své si přijdou obdivovatelé rybích specialit i zájemci o grilovanou zeleninu. Pochutnat si, dopřát chuťovým pohárkům něco nového a neotřelého, ale také myslet na své zdraví, protože polyfenoly tady příroda rozhodně nešetřila. Když se řekne Chorvatsko, mnoha lidem se vybaví prosluněné pláže nebo sklenka Rakije, ale společně s tekutými olivami bude taková představa určitě ještě lepší!
Navíc, s Chiavalonem představení Istrie ještě nekončí, protože musíme ochutnat ještě další skvost, kterým je olivový olej Grubić. Ten je dominantou oblasti kolem městečka, v němž se středověký ráz odráží v každé dlažební kostce. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, měli byste to při výletu do Puly nebo na Makarskou napravit. Bale je totiž připomínkou Itálie a Benátek, ale také místem, co přeje mnohým umělcům. Při prohlídce tohoto koutu světa rozhodně není kam spěchat, pláže určitě počkají. Když ochutnáte chorvatský olivový olej z olivum.cz, budete mít do své gurmánské sbírky další malou perlu. Kuchyně je přece o objevování a nových možnostech, nebo snad ne?